Saturday, 8 September 2012

Allah masih beri peluang...^^

Allah,lama da x update....alhamduillah,da makin berisi berbanding masa sekolah dulu...=) lot of changes wit me,especially my personality,had changed a lot...seriously..hehe...bila usia makin beranjak ke tahap seterusnya,secara x langsung da buat ana sedar,there's a lot of things that need to learn,eventhough we've think that we had learn lot of things,remember,ilmu Allah itu tersangatlah luas...=)
Naa,makin tembam kan??? ;) Terlanjur sebut ttg ilmu,apa kabar adik2 usrah d SMK Likas??? Asif,ana ada banyak hal yang xdapat dielakkan sehingga usrah kita tertangguh,nnt kita qada' ya??? :) Alhamdulillah,da dipertanggungjawabkan untuk mengendalikan usrah d SMK Likas,Kota Kinabalu...bila berada dalam lingkaran usrah bersama-sama mereka,Allahurabbi,maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kau dustakan? Sungguh,bila bersama mereka,hati ini semacam tenang...mungkin,inilah yang dikatakan sebagai kemanisan iman dan ukhwah.. ~ANA UHIBBUKUM FILLAH~^^

Wednesday, 4 April 2012

Assalamualaikum......^^

Alhamdulillah,,ada jgak akhirnya peluang nak update blog y da bersawang ne.....kali ne ana nak letak satu tajuk,,khusus buat para dai'e d luar sana....y insyaallah amat penting untuk kita kongsi bersama....IKHTILAT DI ALAM MAYA.....^^
Alhamdulillah, teknologi semakin tinggi dan membangun. Dunia daie tidak lagi hanya di ruang sempit di kampung dan surau. Bukan hanya berceramah di podium dan sebagainya. Dunia tanpa sempadan banyak membantu daie untuk terus memberi buah yang bermanfaat buat mad'u di serata pelusuk alam.

Namun sahabat-sahabat sekalian, banyak perkara yang harus di titik beratkan dalam mengambil wasilah ini. Satu perkara yang sering kita abaikan ialah soal ikhtilat. Benar.

Saya menerima emel dari seorang sahabat berkaitan hal ini. Maka eloklah saya kongsikan bersama sahabat semua dalam erti mencari mardhatillah. InsyaAllah.

Ikhtilat Alam Maya

Puji dan syukur dihadiahkan buat Al-Khaliq ALLAH SWT yang masih sudi meminjamkan diri ini dengan nikmat iman dan islam, masih dalam keadaan sihat jasad dan rohani.
Sudah lama rasanya tidak menulis di blog ni, dengan kekangan2 yang di hadapi, akhirnya hari ini dapat saya ufukkan masa biiznillah. Sebenarnya agak lama ingin dibicarakan isu ini, IKHTILAT DI ALAM MAYA. Secara majority, rata-rata di antara kita yang berbaiah utk sebuah perjuangan Islam dalam sebuah gerakan Islam, tidak pernah terlepas dari perkara ini, ALAM MAYA yang merupakan antara medium utama yang digunakan oleh golongan Abnaul Harakah ini. Sesungguhnya garapan artikel ini saya nukilkan khusus utk mengetuk diri sendiri yang sering lalai dan lemah ini, smg mnjadi peringatn yang berguna juga buat semua.

"Maka berilah peringatan, karena sesungguhnya kamu hanyalah orang yang memberi peringatan" (QS Al Ghaasyiyah : 88)

Dengan perkembangan zaman yang kian moden lagi canggh,plbagai medium mnjadi tapak kepada sebaran dakwah, Alhamdulillah apabila digunakan ke jalan yang betul. Namun, bgitu sedar atau tidak, brapa bnyak laman2 sosial yang ada di internet ini kita gunakan dengan sbenar-benar hakikat berdakwah?..

Namun, marilah kita renung sejenak..
SIKAP yang saya nak tekankan di sini ialah sifat MALU dengan bukan mahram.
Contohnya melalui shoutbox, sistem pesanan ringkas(sms), facebook, Yahoo Messenger (YM) dan lain-lain.

Peringatan buat dri ini, dalam 10 penggunaan, sedar atau tidak boleh dikatakan 8 daripadanya membawa kita kpada kelalaian. Sebagai seorang pndokong kpada gerakan islam, kita sering meletakkan ‘mnjaga ikhtilat’ dalam dri namun apabila berada di alam maya, kita mnjadi LUPA DIRI. Baik muslimn mahupun muslimat, astaghfirullahalzim , sedar kah kita?

APAKAH SEBENARNYA YANG DIKATAKAN IKHTILAT DI ALAM MAYA?


Dalam seminggu mahupun satu hari, boleh kita kira berapa kali kita online utk membuka facebook atau YM atau mana2 lagi lamn? Pasti lebh mudah kita kira brapa kali x online utk buka perkara2 tersebut.

Kemudian,apabila YM, kira pula berapa kali kita mnggunakan YM@Facebook ats tujuan utk berkomunikasi dengan yang berbeza jantina, antara min dan mat untuk urusan2 agama? Dalam 10 ‘perbncangan’ ,boleh dikatakan 6 mhampiri atau juga melaghakan, pasti ada yang kita selitkan dengan perkara2 yang melalaikan samada sedar atau tidak.

Bergurau senda di antara min dan mat, tanpa ada tujuan sedangkan telah di perincikan oleh ulama’2 muktabar garis panduan interaksi antara min dan mat.
Secara rumusannya bolehlah disebutkan bahawa interaksi dan komunikasi yang berlaku antara muslimin dan muslimat yang ajnabi sepatutnya meraikan beberapa syarat seperti berikut:

- Meraikan suasana
Pastikan tidak meleret-leret hingga keluar dari topic asal.
- Perincian Topik
Perincian terhadap topik ini akan dilihat daripada beberapa aspek dan isu.
- Menjaga adab-adab percakapan
Hubungan dan interaksi tersebut tidak berlaku kecuali atas keperluan untuk menunaikan amanah jamaah dan membereskan segala tuntutannya.

Perlu kita sentiasa beringat sebagaimana dalam Surah Al- Ahzab, ayat 53, Allah berfirman yang bermaksud:

“Dan bila mana kamu meminta sesuatu kepada mereka (isteri-isteri Rasulullah) maka mintalah dari belakang hijab.”

Di dalam Surah An-Nur ayat 30 dan 31, Allah berfirman yang bermaksud:

“Katakanlah kepada lelaki yang beriman: Hendaklah mereka menahan pandangan mereka dan memelihara kemaluan mereka yang demikian itu lebih suci.”

FirmanNya yang bermaksud:

“Orang-orang mukmin lelaki dan orang-orang mukmin perempuan itu saling mambantu menjalankan tugas menyuruh kepada yang ma’ruf dan mencegah dari yang mungkar.”

Maka perlunya untuk kita sama-sama memahami dan menjaga ikhtilat di alam maya ini supaya prjuangan Islam yang kita bawa ini benar-benar dirasai kemanisannya apabila setiap sudut yang membuka kepada ‘lagha’ itu kita jauhi malah digunaka utk menyampaikan dakwah.

Sama-samalah kita koreksi diri, adakah kita mnjaga setiap plakuan kita? Beruntunglah Yahudi melihat lambakan dari pnggerak dakwah sendri menggunakan ciptaan mereka mengikut acuan yang mereka tetapkan, mncapai objektif utk melalaikan. Ini baru sentuh bab ikhtilat di alam maya, blum lagi bgaimana kita melalaikan dri dengan nikmat kemajuan ini..

Walaupun pada mulanya hanya niat untuk menuntut ilmu, bertanyakan hukum hakam, tetapi lama kelamaan bergurau dan mengusik.

Lama-kelamaan, perasaan minat, suka dan rindu tersemai.

“Isk, seronoknya kacau ‘dia’ ni.”

“Hari ni apa update dia di facebook ye?”

Sejurus sahaja orang yang diminati update status di facebook, terus sahaja ditinggalkan komen di facebook mereka.

Jadi, sama-samalah kita cuba sedaya upaya utk tidak mnjadi seorang ‘penagih’ kepada laman social yang menyebabkan kita lalai tetapi jadilah kita ‘ketagih’ utk mendapat mardhatillah.

Bagi mnutup artikel ini, saya bawakan suatu analisis kes yang diperoleh drp sahabt.

KES:

Td ana bru sahaja terchatting bersama salah seorg daripada banat x- amin, ahli YG fasa kita. (Ana ditegur oleh dia, dan apabila ana menta'aruf diri ana sbg seorg banin, maka dia terus berhenti dari meneruskan perbualan, dgn katanya "xpelah xnk sembang dgn bnn". Ana setuju, kami masing² menghentikan perbualan. begitulah berakhirnya) .


ANALISIS KES:

1. Banat yg berkenaan dgn kefahaman yg dia miliki berusaha utk mengelakkan daripada berlakunya ikhtilat tak syar'ie.

2. Ikhitlat yg kita semua cuba elakkan adalah ikhtilat tak syar'ie. Tapi ana tak pasti, adakah semua dikalangan kita memahami tentang apa yg dimaksudkan dgn ikhtilat tak syar'ie ?. kerana di sana terdapat ikhtilat Syar'ie yg dibenarkan oleh syara'.. yg hukumnya jatuh menjadi harus.

3. Apakah keadaan dan status medium YM yg kita gunakan dalam Muamalah bighairi an-Nazhar baina mukhatabatain fa aksar, baina Rijal wa Nisa' (komunikasi tanpa melihat antara dua communicator atau lebih, antara lelaki dan perempuan), adakah dikira sebagai medium ikhtilat tak syar'ie atau ikhtilat syar'ie ?

4. Jika YM ini adalah medium bagi ikhtilat tak syar'ie antara lelaki dan perempuan ajnabi atau bukan mahram, maka apakah boleh kita menggunakannya? apakah bezanya antara YM dan YG?, yg keduanya² merupakan wasilah berkomunikasi atas dasar sms dan emel, dgn perbezaan YM (komunikasi secara langsung) manakala YG (komunikasi secara tak langsung).

Jika YM merupakan medium ikhtilat tak syar'ie maka YG juga jatuh hukum ikhtilat tak syar'ie? Kerana dalam YG juga berlakunya hubungan komunikasi antara lelaki dan perempuan yg bukan mahram. (ini adalah pendapat yg agak syadid, menolak penggunaan kedua²nya secara total dari konteks asasnya tanpa ruang toleransi).


5. Perbezaan kedua; YM merupakan bentuk komunikasi personal dan privacy antara 2 individu manakala YG komunikasi dalam bentuk umum lebih daripada dua individu. Dalam erti kata lain YM blh dikira sebagai medium berdua²an ikhtilat tak syar'ie yang dilarang oleh Islam. manakala YG terkeluar daripada kondisi berdua²an kerana komunikasi yg berlaku walaupun antara lelaki dan perempuan bkn mahram, ianya diketahui umum. (Ini adalah pendapat yg mu'tadil, tak brp syadid, memberi ruang toleransi dan membezakan secara jelas konteks asas penggunaan YM dan YG)

6. Dalam sudut yg lain, pendapat yg membenarkan penggunaan YM dengan mengatakan bahawa YM tak termasuk dalam medium tak syar'ie dgn berpegang bahawa ikhtilat tak syar'ie hanya berlaku apabila perbualan itu terdapat unsur² yg tak baik. Jika perbualan itu berkisar ttg perkara² asasi dan umum seperti: kabar sihat sakit, pengajian, kerja dsb serta tak meleret² tanpa tujuan maka ianya adalah dibenarkan.


PENJELASAN:

Dalam masalah ini, kita mempunyai beberapa pilihan berdasarkan beberapa qaedah fiqhiyyah;

1. Pilihan pertama: kita menolak secara total komunikasi antara lelaki dan perempuan yg bukan mahram via YM berdasarkan qaedah 'Saddu az-Zara'ie'. (menyekat atau menolak segala punca berlakunya ikhtilat tak syar'ie kerana dikhuatiri kita tak mampu mengawalnya jika dibiarkan berterusan). qaedah ini agak syadid dalam konteks muamalah alam maya.

2. Pilihan kedua: kita tidak menolak secara total komunikasi antara lelaki dan perempuan yg bukan mahram via YM berdasarkan qaedah 'La Tafrit Wa La Ifrat '. (Tidak terlalu longgar dan tidak terlalu melampau). Melalui qaedah ini kita mengawal perbualan kita supaya tidak meleret² tanpa hala tujuan dan terkeluar dari maslahat asasi dan umum. KIta tak terlalu syadid menolak penggunaan YM sehingga menolak qaedah 'al-Aslu fil Asyya' al-Ibahah' (Asal sesuatu perkara itu adalah harus atau dibolehkan).

sebenarnya ada byk lg perbahasan dan bermacam² qaedah fiqhiyyah yg menyentuh bab muamalah antara lelaki dan perempuan bukan mahram secara umum mengikut jumhur. cuma ana hanya menyentuh berdasarkan skop asas maslahah sahaja tanpa huraian lbh dalam.

KESIMPULAN:

Ikhtilat dalam Islam terbahagi kepada 2:

Ikhtilat Syar'ie dan Ikhtilat Tak Syar'ie.

Ikhtilat Syar'ie dibenarkan oleh Islam berdasarkan hukum harus iaitu khusus kepada sebarang bentuk muamalah maslahat umum selagi mana tidak bercanggah dgn Al-Quran dan As-Sunnah.

Manakala Ikhtilat Tak Syar'ie adalah dilarang oleh Islam kerana jelas bercanggah dgn Al-Quran dan As-Sunnah.

Maka, kesimpulannya terpulang kepada kita untuk menggunakan mana² qaedah yg dirasakan terbaik dan sesuai bagi diri masing². Samada syadid atau mu'tadil, keras atau bertolak ansur, kerana Islam adalah agama yg mudah dan tak membebankan berdasarkan syarah atau huraian sebuah Hadis Sahih yg juga merupakan salah satu daripada qaedah utk kita beramal dgn agama Islam ini: al-Akhzu bil Yasir wa Tarku at-Ta'siir. (Ambil yg hukum yg ringan dan tinggalkan hukum yg berat demi kemaslahatan diri kita).

Sila respon demi maslahat bersama...

waAllahu'alam bi ilmin Zaid 'Ala Zatih.


" Kamu sentiasa menjadi alim selagi kamu menjadi pelajar; maka apabila
kamu merasa cukup (perasaan kaya ilmu)... kamu telah menjadi jahil"

Riwayat Al Imam Ibn Abd Barri dan Abdul Ghassan (Riwayat Muslim)

Monday, 31 October 2011

Rindunya....hm.....

Assalamualaikum,,lama x letak entry kan??? hm,,always bz with the class,,activities,,assignment and lot more thing to do as slave for Him...=)

Tapi ati ana skarang rasa rindu sangat ngan hamba-hamba Allah yang pernah berjuang bersama satu ketika dahulu..bnda2 ne asyik bermain-main dalam kepala ana,,suasana persahabatan,,kerjasama antara kami,,ukhuwah antara kami,,really2 miss it...ne la hamba2 Allah yang ana rindu 2....

genk Bee-Row asrama SM Teknik Tawau....=))

Rindu ngan nasihat c faizol,gaya2 c mizi,joenel,marlan,haziq,syabry,memet,amir,afiq(walaupun sekejap jak...) =) miss them so much,,moga Allah sentiasa menjaga iman mereka dari godaan syaitan laknatullah.....banyyak sangat pengalaman ngan dowank ne,,orientasi biro terutamanya,,adalah pengalaman yang membina jati diri kitorang.....=)

Monday, 5 September 2011

(^_^)

Assalamualaikum....,lama x letak entry kan,,hm...bulan Ramadhan da pun melabuhkan tirainya,, adaka lg peluang untuk kita bertemunya di tahun akan datang???? dalam Ramadhan baru ne,,Kelab Islah Politeknik Kota Kinabalu mengadakan program tadarus Al-Quran...lebih kurang 20++ orang pelajar politeknik terlibat dengan program ne,,dan program ne di bawah pemantauan Unit Iqra’ kelab yang di ketuai saudara Yusuf Yoda,,(wah,,bangga c yusuf ne lw baca,,wahihi...),alhamdulillah program ne mendapat penglibatan dari para pensyarah dan ustaz2 politeknik...Muslimin diberikan Juz 1-17 manakala selebihnya lagi di berikan kepada musliimah2 poli yang alim2 smuanya...(^_^) dan syukur kepada Allah,,kami dapat menghabiskan sebelum nuzul Quran (15 ramadhan da khatam semua)..lepas 2 khatam infradhi jak,,alhamdulillah,,pada Ramadhan ke 25 ana khatam secara sendiri...dan raya taun ne kat KUNAK!!! Xbalik kampung la,,raya ne di habiskan kat rumah jak...malas nak jalan2...rindu plak nak pekena ngan rendang maktok...huhu,,taun ne xda burasa,tumbuk,likku...sbb abah xsempat nak tempah,,huhu,,ada hikmah jugakla abah xtempah benda2 tu,,lw x,,confirm berat naik membuak2,,da makanan favourite,,nak wat camna kan....huhu,,ana menulis ne dalam perjalanan balik ke KK,,setelah cuti yang xsampai seminggu,,berat da naik la sepanjang kat umah,,xle nak kontrol makan....huhu...dan sori to kak izan bab xdpt nak g umah.....btul2 maaf ya....dan mood ana rindu ngan PUSPEKA....




nnt ana akan cuba update lg,,really2 bz....sori,,ana akhiri ngan sepotong hadith untuk renngan kita semua.....ma’as salamah...=)
Sabda Rasulullah saw "Barangsiapa berperang dengan tujuan agar agama Allah berjaya didunia ini, maka ia berperang dijalan Allah" (AlBukhori)
Sirami harimu dengan senyuman....(^_^)

Friday, 29 July 2011

Assalamualaikum....

a lil bit sad....=(,,y???? second time fasting without family...sdeynye....tp xpa la,,bak kata rakan ana,,e2la pengorbanan seorang student..hm,,ana da makin bz..bz ngan study dan tugas,,hulamak,,bru sem 1 da ada tugas??? hehe,,bkan tugas pa pun,,wakil kelas,,ahli kelab Islah dan ketua aras kamsis....2jak....lgpun xda la membebankan setakat ne....=)
ok,,cerita sepanjang minggu ne,,kelas kitorang antar kumpulan nasyid dan ana salah seorang penyanyi dalam kumpulan tersebut sempena pesta Nasyid....(bila masa ana jd penyanyi ne???) huhu,,kitorang dapat tempat ketiga daripada 3 kumpulan...wahihi,,xpa la,,sekurang2nya kitorang memberanikan diri...huhu...punya la bergegar saat ana memegang microphone(nak terkucil sebenarnya,,tp blh dtahan lg)huhu...gegar kepala lutut ne...and then,,baru ne Unit kitorang iaitu unit Iqra' ada buat satu mesyuarat untuk membincangkan mengenai program yang bakal djalankan sepanjang bulan ramadhan...antara program y kitorang persetujui adalah tadarus Al-Quran....nnt kita cerita sal tadarus ya.....skarang ne misi ana adalah untuk menegakkan syiar Islam di PKK menggunakan medium dakwah y berdasarkan kepada pelajaran ana,,jika ana merosot dalam pelajaran,,xda sapa nak ikut kita,kita la asbab Islam dpandang rendah,,,ana xmau gtu so ana kna study sehabis baik,,niat kerana nak bantu agama Allah...bilamana seorang da'ie xda ilmu dalam berdakwah,,nescaya dakwahnya akan dtolak oleh orang ramai,,nasihat ini untuk diri ana dan owg2 dluar sana....so,,prepare yourself for dakwah!!!! TAKBIR!!! ALLAHUAKBAR!!!!!!!!!!!!!!!!

Sunday, 24 July 2011

Alhamdulillah.....=)

alhamdulillah,,syukur atas nikmat yang Allah SWT kurniakan.....pada 23hb julai 2011(ceh,,trep ayat skema lagi)....ana dan 3 orang senior muslimin,7 orang senior muslimat terlibat sebagai fasilitator dalam program Kem Bestari Solat yang diadakan kat SK Pangiran Siti Hafsah,Karambunai....program ne melibatkan student dari tahun 1-6(ana pun cam besa la,,xda feeling ngan bdak2,,huhuhuhuhuhu)...program ne sebagai pendedahan kpada pelajar tentang kepentingan solat,bacaan2 dalam solat,rukun2 solat dan pelbagai lagi....program ne bermula sekitar pukul 7.30 pagi hingga 1.00 tengahari......alhamdulillah,,student bagi kerjasama y baik kepada kami fasilitator...=)...selepas program KBS plak,,kami d ambil oleh En Aliuddin yang sporting gila untuk ke program ceramah 'Pengalaman Haraqah Islam Dalam Menangani Arus Perubahan' yang di sampaikan oleh salah seorang pensyarah Universiti Al-Azhar iaitu Prof. Dr. Mohamed Hesham Hosni Sakr....program ne lebih kepada politik la lebih kurang,,beliau ada menegaskan bahawa kita d Malaysia xperlu nak 'menggatalkan diri' untuk buat demonstrasi cam kat mesir baru ne atas alasan negara kita ne xda masalah dari segi kepimpinan....usai jak program 2,,kami dbawa untuk menjamu selera kat...tah pa nama tmpat En Aliuddin bawa makan 2,,dy sarankan kat ana untuk cuba pisang ijau katanya...pelik jugak la,,pe bendanya 2???? akhirnya da makan bnda 2,,fuhh!!!!!!!!! bkan alang2 sdap bnda 2,,nak tau x pa???? upanya Ais batu campur....fuh,,kna plak ngan pisang goreng,,mmg mantopp gtu...huhu...on da way balik plak baru teringat,,IMAM MUDA FAKHRUL NAK DATANG POLITEKNIK malam 2!!!!! huhu,,penuh ilmu di dada ari sabtu 2,,ada jak pengisian ilmu....skali Imam Muda datang,,baju plak matching ngan beliau,,coklat la dy pakai,,sama...hehe...mmg bertuah la ari 2,,banyak ilmu yang insyaallah akan d amalkan dalam kehidupan sebagai anak,pelajar dan hamba Allah yang dhaif.....hehe....syukur ngan Allah sbb pilih ana untuk jadi sebahagian dari keluarga POLITEKNIK KOTA KINABALU,,lbih2 lagi KELAB ISLAH dalam unit IQRA'....=)
Buat masa ne,,e2 jak la dulu...ana akan cuba sentiasa update blog ne,,insyaallah,,sekian...Salam...=)

Sunday, 26 June 2011

Assalamualaikum.....

fuhh....da berenti mengajar,,harap guru2 kat PUSPEKA meneruskan perjuangan....next week msuk POLITEKNIK KOTA KINABALU...diploma kej elektrik,,harap2 xda la masalah kat sana.....ana harap student2 x akn malas2,sentiasa berusaha untuk memajukan diri sendiri.....jan kamu rasa dokumen xlengkap,kmu xle berjaya,,tidak...kamu smua blh berjaya,,jan jadikan e2 satu halangan untuk kamu bjaya murid2ku.....em,,doakan jak ustaz kmu ne berjaya dsana....
   kpada kak izan,kak kasma,kak farida,kak mimah,abg osman,abg maksud,abg fariz,abg ayie,kak jum,kak hajidah,ust haykal,ustzh lydiah dan guru2 baru,,,slamat berbakti d KARISMA....smoga Allah merahmati kamu smua...jasa kamu menabur bakti kpada anak2 Kunak xkan dpt trbalas.....ikhlas kan hati untuk berbakti....doakan ana spaya dapat ilmu y bermanfaat dsana..Insyaallah....
   2 jak la,,kekeringan idea ne....assalamualaikum.....